87-643-55-00

Kuchnia Podlasia jest mieszanką wielu kuchni, m.in. kuchni staropolskiej, rosyjskiej, litewskiej, tatarskiej czy żydowskiej. Bieg lat, historia związana z Podlasiem zostawiła nie tylko przykre wspomnienia czy brutalną w wydarzenia przeszłość, ale przede wszystkim tradycję różnych kultur, która została odpowiednio wykorzystana przez mieszkańców tych ziem.

Ziemniaki, istotny element kuchni podlaskiej, stanowi podstawę wielu potraw występujących na Podlasiu. Surowe, starte ziemniaki stanowią podstawę ciast. Potrawy tworzone z ziemniaków to przede wszystkim placki ziemniaczane, babka ziemniaczana czy kiszka.

Kolejną, bardzo popularną potrawą jakiej można zasmakować będąc na Podlasiu to pierogi. Gotowane z przeróżnym farszem, czy to z mięsem, kapustą i grzybami czy na słodko z jagodami bądź serem białym. Wykonane są z ciasta na bazie mąki i wody. Kiedyś były to potrawy „biedaków”, ponieważ cały sekret pierogów polega na jego prostocie.

Kolejne pierogi słynne na ziemiach podlaskich to pierogi smażone, nazywane Kibinami. Najczęściej mają mięsny farsz i są wykonane z ciasta drożdżowego.

Będąc na Podlasiu należy skosztować dobrobytu znajdującego się w podlaskich jeziorach. Zapraszamy przede wszystkim do Augustowa.

Jeziora Augustowskie znane są z występowania na nich przeróżnych rodzajów ryb – szczupak, okoń, leszcz, sieja, węgorz, a przede wszystkim sielaw. Sielawy stanowią jedno z podstawowych regionalnych dań naszego regionu.

Te i wiele innych przysmaków kuchni regionalnej możecie Państwo skosztować m. in. w Restauracji „KORONA” w centrum miasta Augustów. https://korona.augustow.pl/